Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Interview met Ellen Ehrenburg

 

Ellen heeft in 1996 meegedaan aan het OMEGA I onderzoek. Zij vertelt over haar verminderde vruchtbaarheid, het effect van de vruchtbaarheidsbehandelingen en de ongewenste kinderloosheid.

 

“Er stond met grote letters en dubbel onderstreept IVF”

 

Ellen Ehrenburg (54 jaar) had altijd al het gevoel dat zij niet via de natuurlijke weg kinderen zou kunnen krijgen. Toen zij op haar dertigste zwanger probeerde te worden, bleek haar voorgevoel juist. Haar eileiders waren afgesloten en dit kon niet met een operatie worden opgelost. In haar status stond met grote letters en twee strepen eronder ‘IVF’.

“Die drie letters met die strepen eronder, dat was heftig om te zien. In de tijd dat ik IVF wilde, was er een wachtlijst van twee jaar, waardoor ik pas op mijn 34e kon beginnen met de behandelingen. Wanneer je graag moeder wilt worden is het verschrikkelijk om zo lang te moeten wachten. Uiteindelijk heb ik vijf IVF behandelingen gehad. Lichamelijk vielen deze mij mee, maar psychisch was het zwaar. De teleurstelling is elke keer zo groot, wanneer je niet zwanger bent geworden. Vooral na de laatste behandeling is de teleurstelling enorm. Dan besef je dat het er echt niet meer in zit.

 

Lotgenoten

Tijdens mijn periode van IVF behandelingen heb ik veel steun gehad aan mijn contacten en vrijwilligerswerk bij Freya (vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen). Hoewel ik kon omgaan met zwangerschappen van lotgenoten, kreeg ik een hekel aan ‘andere’  zwangere vrouwen, baby’s en buggy’s. Daar liep ik met een grote boog omheen. Maar op een gegeven moment was ik ook tussen mijn collega’s bij Freya de enige die niet zwanger werd. Ik had het daar erg moeilijk mee en stopte met mijn vrijwilligerswerk. In diezelfde periode ben ik ook gescheiden van mijn man. Het niet kunnen krijgen van kinderen, stoppen met vrijwilligerswerk en mijn scheiding zorgden voor een periode waarin ik totaal geen fut meer had om dingen doen.

 

OMEGA-onderzoek

Kort na deze heftige periode kreeg ik de uitnodiging van het OMEGA-onderzoek. Er werd mij gevraagd om een vragenlijst en deelnemersverklaring in te vullen. Ondanks dat de vragenlijst mij herinnerde aan de moeilijke periode met IVF behandelingen, ben ik hem direct gaan invullen.

Ik weet namelijk hoe belangrijk onderzoek naar de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van medicijngebruik kan zijn. Mijn moeder heeft tijdens haar zwangerschap DES gebruikt. Pas na onderzoek bleek dat dit medicijn o.a. vaginakanker bij dochters van moeders die DES slikten kan veroorzaken. Gelukkig bleek bij gynaecologisch onderzoek dat ik zelf vrijwel geen gevolgen had van de DES. Ik heb alleen een iets kleinere baarmoeder en een verwijding van de eileiders, ook wel “pofmouwtjes” genoemd.

 

Het gevoel van ongewenste kinderloosheid

Ik vind het heel erg leuk om met kinderen om te gaan en ik mis de gezelligheid en de warmte. Het gevoel van ongewenste kinderloosheid raak je nooit meer kwijt. Wel is het de ene tijd heftiger dan de andere. Op dit moment heb ik het er weer wat moeilijker mee. Een jaar geleden heeft mijn partner onze relatie verbroken. Twee jaar lang had ik het heel fijn met hem en ik had een ontzettend goede band met zijn vier kinderen. Ik dacht dat mijn tijd eindelijk gekomen was. Toen hij de relatie verbrak, raakte ik niet alleen hem kwijt, maar ook de kinderen. Ondanks de gevoelens die ik daar op dit moment bij heb, gaat het nu goed met mij. Ik werk als vrijwilliger en heb een leuke baan. Daarnaast schilder ik graag in mijn vrije tijd, daar kan ik mijn gevoelens goed in kwijt.”

Union Dental
Meld je aan voor de nieuwsbrief

    © 2024 OMEGA Onderzoek

    © 2024 OMEGA Onderzoek